Historiek

De oorsprong van de naam van ons comité gaat terug naar onze eigendomsakten. Bij het aankopen van de grond is er namelijk sprake van de verkaveling van de

5 Bunders.

Wat is een bunder? Een bunder (Lat. bonnarium; Fr. bonnier) of bonder is een oude eenheid van grondoppervlakte.

In België werd bij de omschakeling naar het metriek stelsel tijdens de Franse bezetting (1796-1815) naar een precieze omrekening van de oude landmaten naar metrieke maten gestreefd.

Om een lang verhaal kort te maken: 1 bunder is dus ongeveer een hectare ...

 

 

Credits voor onderstaande tekst aan de originele schrijver op de allereerste website van de "Vijfbunders", alleen weten we niet goed meer wie we hiervoor moeten bedanken...

Een streepje geschiedenis tot op heden ...

Toen in 2006 de eerste helft van de Meirelos bijna volgebouwd én bewoond was, waren er een aantal mensen die het leuke idee hadden om een barbecue te organiseren met als doel “de buren te leren kennen en zo dichter bij elkaar te brengen” en er ondertussen eveneens een leuke tijd van te maken.

Aangezien de buurt vooral bestaat uit jonge gezinnen met jonge kinderen ligt de nadruk veelal bij de jongsten. Een feestje of een andere gelegenheid waar alle ouders naartoe kunnen en waar ook de kindjes centraal staan. Maar het één kan ook wel al eens zonder het ander. Een evenwicht van activiteiten met en zonder kindjes daar proberen we naar te streven.

 

De trekkers van het eerste comité waren vooral Brecht en Sophie, Kurt en Sabrina, Sanne en Frederik en de vele vrijwilligers. Hun inzet, initiatieven en reeds vergaarde informatie zoals bv. de wijkdatabase hebben de aanzet gegeven om na het sabatjaar van 2009, in 2010 het wijkcomité nieuw leven in te blazen en opnieuw evenementen te organiseren. Een speciaal woordje van dank aan de initiële oprichters voor hun inzet en toewijding gedurende de voorbije jaren is hier wel op zijn plaats! Na een brainstorm in de Palaestra in het voorjaar van 2010 zetten Peter, Caroline en Cindy er hun schouders opnieuw onder; de Vijfbunders vereniging was een feit. Ook de BIN werd opgericht onder leiding van Andy.
Nadat Peter verhuisde vulde Sarah het team verder aan in juni 2013.
In 2015 kwamen Pascal, Kathleen, Pieter en Tine erbij en werden de evenementen thematischer aangepakt.
Ondertussen hebben Sarah, Caroline en Kurt beslist om de wijkactiviteiten enkel nog als deelnemer bij te wonen. Bart en Lies engageren zich graag als barman en -vrouw.
Het doel is nog steeds de verbroedering van de buren door middel van leuke activiteiten. Hoe meer buren en vrienden hoe meer vreugd … en braspartijen :-)

 

... 12 jaar later sinds de eerste BBQ...

door het steeds groter worden van de evenementen werd midden 2018 beslist om van de Vijfbunders een VZW te maken.

Meer volk vergt meer organisatie maar brengt ook meer verantwoordelijkheden mee.

Na het papierwerk en het inschrijven in het rechtspersonenregister van de kruispuntbank voor ondernemingen was de Vijfbunders VZW op 20 juni 2018 een feit.

We hopen nog vele jaren evenementen te kunnen organiseren, samen met jullie voor sfeer en gezelligheid!

Wenst u ons team te versterken, neem dan contact met ons op!

 

Tot slot... hieronder zijn de foto's terug te vinden van het allereerste wijkevenement: BBQ 2006... zalig om terug te zien!